SKOOPIN kevätkoulutus 25.3.2025 (etäkoulutus): Syömisen monet ulottuvuudet

Ravitsemus ja syöminen ovat jokapäiväinen ja tärkeä aihe koulu- ja opiskeluterveydenhuollon arjessa. Syöminen ja syömiseen liittyvä terveyden edistäminen on monitahoinen kokonaisuus, johon liittyy kiinteästi muu psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Koulutuspäivän aikana käsitellään syömisen iloja ja pulmia. Terve ruokasuhde, säännölliset ruokailut ja myönteiset yhteiset syömiskokemukset luovat perustaa lihavuuden ja erilaisten syömishäiriöiden ennaltaehkäisylle.

Kuulemme ajantasaista tietoa ravitsemussuositusten uusista päivityksistä. Mitä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa tulee tietää syömisen psykologiasta? Mitä huomioida ohjauksessa, kun lapsen tai nuoren paino nousee? Miten tukea perheitä mm. yhteisiin aterioihin ja auttaa näkemään asioita, jotka ovat jo hyvin arjessa? Kuulemme myös asiantuntijaluennon ARFID:sta, erityisestä syömisen välttämis- ja rajoittamishäiriöstä. Suomen ilmainen kouluruokailu on tärkeä osa koululaisten hyvää ravitsemusta ja edellytys jaksamiselle ja oppimiselle koulupäivän aikana. Keskustelemme koulutuspäivän aikana keinoista, joilla kouluruokailuun osallistumista voidaan tukea yhteistyössä koulun muiden ammattilaisten kanssa.

Koulutus on suunniteltu koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaisille ja opettajille, mutta se sopii myös muille lasten, nuorten ja perheiden parissa toimiville.

Ohjelma

8:15–8:30 Koulutuspäivän avaus, Skooppi ry:n pj Anu Mähönen

8:30–9:30 ARFID – syömisen välttämis- ja rajoittamishäiriö, Anna Keski-Rahkonen, mielenterveyden professori, Helsingin yliopisto

9:30–9:45 TAUKO

9:45–10:30 Nostot uusista ravitsemussuosituksista koulu- ja opiskeluterveydenhuollolle; miten visualisoida/konkretisoida perheille? Taru Lindholm, Yliopisto-opettaja ja väitöskirjatutkija, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Itä-Suomen yliopisto

10:30–11:30 Mielen ruokaa – ravitsemuksen vaikutus koululaisten ja opiskelijoiden mielenterveyteen, Anu Ruusunen, ravitsemusterapeutti, KYS

11:30-12:30 LOUNAS ja verkostoitumista (etänä)

12:30–13:30 Pikkukoululaisten syömispulmat, Annukka Moilanen, toimintaterapeutti

13:30–14:30 Kun lapsen tai nuoren paino nousee – mitä huomioida ohjauksessa? Terhi Koivumäki, th, väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto

14:30–14:45 TAUKO

14:45-15:30 Miten lasten ja nuorten hyvää ravitsemusta edistetään kouluympäristössä – onnistumisia kouluruokailussa, oppitunneilla ja koulun muussa toiminnassa, Silja Varjonen, ETM (ravitsemustiede), toiminnanjohtaja, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry

 

15:30–16:00 Skoopin kevätkokous

 

_______________________________________________________________________

 

Ilmoittautuminen koulutukseen

Ilmoittautuminen päättyy 18.3.2025 klo 16, eikä tämän jälkeen tulleita ilmoittautumisia oteta vastaan. Täytä ilmoittautumislomake huolellisesti: Ilmoittaudu tästä. Saat sähköpostiisi vahvistusviestin heti ilmoittautumisen jälkeen – viesti sisältää koulutuslinkin, joten säilytä se. Jos et löydä viestiä, tarkista myös roskapostikansiosi. Ilmoittautuminen on sitova.

Koulutuksen hinta on Skoopin jäsenille 30€, muille 50€ ja se maksetaan Suomen koulu- ja opiskeluterveydenhuollon yhdistys Skooppi ry:n tilille IBAN FI63 6601 0001 1976 49, BIC: AABAFI22.

Koulutusta anotaan lääkäreiden soveltuvien alojen erikoistumiskoulutukseksi. 

Lisätiedot: Emilia Åttman tai Hanna Paananen