Opiskeluterveysteko -palkinto: Lääketieteen tohtori, nuorisolääkäri Noora Seilo, Tampere.

Lehdistötiedote ”Julkaisuvapaa  2.11.2023 klo 18.00 ”

Skooppi ry:n vuoden 2023 tunnustuspalkinto opiskeluterveydenhuollon kehittäjälle

Suomen koulu- ja opiskeluterveyden yhdistys Skooppi ry on 60 vuotta sitten perustettu – ja alallaan Suomen ainoa – koulu- ja opiskeluterveyden työntekijöiden ja asiantuntijoiden yhteinen järjestö. Skooppi tunnetaan erityisesti laadukkaiden koulutusten järjestämisestä.
Skooppi ry:n tunnustuspalkinto ”Vuoden opiskeluterveysteko” annetaan merkittävästä työstä opiskelijoiden terveyden edistämiseksi. Tänä vuonna yhdistys haluaa nostaa esille merkittävän väitöskirjatutkimuksen opiskeluterveydenhuollosta. Tunnustuspalkinnon ojensi Skoopin puheenjohtaja erikoislääkäri Anu Mähönen yhdistyksen syyskoulutuksessa Turussa Risto Lahesmaa -salissa 2.11.2023.

Opiskeluterveysteko -palkinto: Lääketieteen tohtori, nuorisolääkäri Noora Seilo, Tampere.

Noora Seilon väitöskirja ”Yliopisto-opiskelijoiden terveystarkastukset: yhteys terveyspalvelujen käyttöön ja tutkinnon suorittamiseen” hyväksyttiin Tampereen Yliopistossa kesäkuussa 2023. Väitöstilaisuuden yleisö antoi seisten aplodit väittelijälle, mikä on varsin harvinaista väitöstilaisuuksissa. Huolellisesti suunniteltu ja toteutettu tutkimus tuotti uutta tietoa yliopisto-opiskelijoiden vuosiluokasta koko Suomesta, kuuden vuoden opiskeluajalta. Merkittävin tulos oli, että terveystarkastuksiin osallistuneet opiskelijat käyttivät enemmän opiskeluterveydenhuollon palveluita, erityisesti mielenterveysoireiden hoitoon, ja myös suorittivat tutkinnon useammin kuin muut opiskelijat.  Tutkimuksen tulokset ovat välittömästi hyödynnettävissä korkeakouluopiskelijoiden palvelujen kehittämiseen.
Seilo on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Tampereen Yliopistosta vuonna 2007. Hänellä on monipuolinen työ- ja johtajakokemus opiskeluterveydenhuollossa, ja Tampereen kaupungin kehittäjäpalkinto on myönnetty hänelle kahdesti. Lisäksi hän on kirjoittanut sosiaali- ja terveysministeriön kansallisen tason selvityksen opiskeluterveydenhuollosta sekä oppaan SORA-lainsäädännön toimeenpanosta terveydenhuollossa.  Hän on toiminut Skooppi ry:n hallituksessa 2014-21 ja on vuodesta 2017 alkaen Euroopan koulu- ja opiskeluterveysunionin (EUSUHM) hallintoneuvoston jäsen. Seilo on elokuussa 2023 nimitetty Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla:n tieteelliseksi toimittajaksi.